Záliba v houbaření vás nadchne už při zvednutí první houby


I když se říká, že houby rostou po dešti, můžete se pro ně vydat do lesa už teď. Díky rapidním změnám v počasí se můžete těšit z hub už před jejich sezónou, a tak se vaše záliba může rozjet ve velkém už o něco dříve, než jste byli zvyklí.

košík s liškami.jpg

Knihy pro začátečníky

Každé malé dítě už pozná základní druhy hub, jakými jsou hřiby, které jsou nejvíce využívané v kuchyni a jsou specifické díky své znamenité chuti v jídle. Hub je však několik, a pokud chcete mít mezi nimi jasno, věřte, že se z pozice začátečníka budete muset něčemu přiučit. Pořiďte si proto několik „Atlasů hub“, které vám ozřejmí to, které jsou vhodné ke sbírání a které naopak nikoli.
nasbírané houby.jpg

Kdo dřív přijde, ten dřív bere!

Na vaši zálibu, kterou je sbírání hub musíte mít nejen adekvátní počasí, ale především i štěstí. Pokud se vyberete do lesa pozdě odpoledne, s velkou pravděpodobností v něm nalezete už jen „zbytky“, které vám košík nenaplní. Na houby se musí už za svítání, takže pokud nechcete přijít s prázdnou, na vyspávání zapomeňte. Houby na vás totiž nepočkají.

Zásady každého houbaření

I v případě, že patří houbaření mezi vaše hobby, nemůžete se těšit jen z úlovků, ale být i dobře připraveni. Každý zkušený houbař dobře ví, že je nutné řídit se několika pravidly, které není dobré podceňovat.
1.     Vhodné teplé oblečení!Mít správnou výbavu v podobě teplých ponožek, obuvi a nepromokavého oblečení je jednoduše priorita. Vysvléct se v průběhu dopoledne můžete kdykoliv, ale nastydnutí už musíte vyležet.
2.     Ochrana proti klíšťaty vás zbaví problémů!Myslete na to, že les je území, které je přeplněné nežádoucím hmyzem. Chránit se musíte obzvláště před takovým, který vám může přinést jisté nebezpečí. Platí to hlavně pro klíšťata, kdy jen repelent nestačí. Pořiďte si ponožky proti klíšťatům a zakryjte si holá místa, aby se k vám nedostali.
3.      Pokud houbu neznáte, nechte ji být! Nemůžete být ve všem znalec, právě proto, když narazíte na nějaký druh houby, kterou jste ještě neviděli a nevíte, jestli je vhodná ke konzumaci, nechte ji na místě a hledejte dál.